Parodontologia: Știința gingiilor și a dinților sănătoși
Parodontologia reprezintă o ramură a stomatologiei care studiază structurile care susțin și protejează dinții, precum și bolile și afecțiunile care îi afectează. Aceste structuri sunt numite colectiv parodonțiu și includ gingiile, osul alveolar, cimentul și ligamentul parodontal.
Medicii parodontişti sunt medici stomatologi specializaţi în parodontologie. Au trei ani suplimentari de pregătire după școala stomatologică și sunt experți în prevenirea, diagnosticarea și tratamentul bolilor gingivale și în punerea chirurgicală a implanturilor dentare.
De ce este importantă parodontologia?
Parodontologia este importantă pentru că se ocupă de sănătatea țesuturilor care ne mențin dinții la locul lor. Boala gingiilor, cunoscuta si sub denumirea de boala parodontala, este o afectiune comuna si grava care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. Este cauzata de bacteriile care se acumuleaza pe dinti si formeaza placa si tartrul, care irita si inflameaza gingiile. Dacă este lăsată netratată, boala gingiilor poate duce la sângerare, umflare, durere, respirație urât mirositoare, retragerea gingiilor, pierderea dinților și chiar complicații sistemice, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.
Parodontistii pot ajuta la prevenirea si tratarea bolilor gingiilor prin efectuarea diferitelor proceduri, cum ar fi:
- Detartraj și rindeluire radiculară: Aceasta este o procedură nechirurgicală care implică curățarea dinților și a rădăcinilor pentru a îndepărta placa și tartrul și netezirea suprafețelor radiculare pentru a preveni reatașarea bacteriilor.
- Chirurgie parodontală: Aceasta este o procedură chirurgicală care implică ridicarea gingiilor pentru a accesa și curăța buzunarele mai adânci ale infecției, remodelarea gingiilor pentru a se potrivi perfect în jurul dinților sau grefarea de țesut nou pentru a acoperi rădăcinile expuse sau pentru a umple defecte.
- Implanturi dentare: Acestea sunt rădăcini artificiale dentare care sunt plasate chirurgical în osul maxilarului pentru a înlocui dinții lipsă. Acestea oferă o bază stabilă pentru coroane, punți sau proteze dentare care arată și funcționează ca dinții naturali.
- Proceduri cosmetice: Acestea sunt proceduri care au ca scop îmbunătățirea aspectului gingiilor și dinților, cum ar fi alungirea coroanei, conturarea gingiilor sau mărirea crestelor.
Cum să ai grijă de parodonțiul tău?
Cel mai bun mod de a avea grijă de parodonțiul este să practici bune obiceiuri de igienă orală acasă, cum ar fi:
- Spălați-vă dinții de două ori pe zi cu o periuță de dinți cu peri moi și pastă de dinți cu fluor.
- Folosirea atei dentare o data pe zi pentru a indeparta placa si particulele de mancare dintre dinti si sub gingii.
- Clătirea gurii cu o apă de gură antiseptică pentru a reduce bacteriile și inflamația.
- Evitarea fumatului și a produselor din tutun, care vă pot crește riscul de boli ale gingiilor și cancer oral.
- Consumați o dietă echilibrată, bogată în vitamine și minerale care vă susțin sistemul imunitar și sănătatea orală.
- Bea multă apă pentru a-ți menține gura hidratată și pentru a spăla resturile alimentare.
Pe lângă aceste sfaturi de îngrijire la domiciliu, ar trebui să vă vizitați periodic medicul dentist pentru controale și curățări profesionale. La MD Dental, stomatologul dumneavoastră poate detecta din timp orice semne de boală a gingiilor sau alte probleme și trata în cazul in care este necesar, în funcție de nevoile dumneavoastră individuale și de factorii de risc.
Dacă sunteți interesat de un detratraj, de o procedura chirurgicala paradontală, implanturi dentare, de proceduri cosmetice sau doar o verificare preventiva, contactați-ne la 0756 219 602 sau la mddentalclinic2019@gmail.com pentru o discutie cu Medicul dentist MD Dental.